Sünnet


22 Aralık 2012 Cumartesi günü öğlen saatlerinde Kerem sünnet oldu.
Uzun zamandır aklımızdaydı. Yazın yapmayı çok düşündük ama bir türlü fırsat olmadı. Yaz tatilinde de keyfini bozmak istemedik. 2 yaşından sonra önermiyordu pedagoglar. Çok uzayacaktı bu konu. Sonunda apar topar randevumuzu alıp bir Cumartesi günü, Kerem 19 aylıkken hallettik bu işi.

Sünneti Doktor Ferda Bey yaptı. Plastik klips kullanarak farklı bir yöntemle yapıyor. İğne ile lokal anestezi kullanıyor. Klasik yöntemle genel anestezi vererek cerrahi müdahele ile de yapıyor ancak biz bu yöntemi daha çok uygun bulduk. Doktor da önleyici bir operasyon olan sünnet için genel anestezinin biraz abartılı olduğunu düşündüğünü belirtti. Tercih sizin tabii.

İnternetten araştırırken ulaşmıştık Ferda Bey'e. Oldukça samimi ve aklınıza gelen soruların hepsini yanıtlamaya çalışan bir doktor. Bu yüzden hepimizi rahatlatmıştı bir şekilde. Aslında ben Kerem'den daha stresliydim. Abartmayalım. Kerem gayet sakindi. Başına geleceklerden habersiz doktoruyla samimiyeti ilerletmişti bile.

Biz muayenehaneye geldiğimizde, içeride 8 yaşında bir çocuk vardı. Ailesinin anlattığına göre ikna etme çalışmaları oldukça uzun sürmüş. Neyse ki biz bu aşamayı yaşamadan atlatmıştık. Biz içerdeyken de 3 aylık bir bebek gelmiş. Onlar da plastik klips parçasını çıkartmak için gelmişler.

Bize sıra geldiğinde, Doktor Bey bizi lokal anestezi için odaya aldı. Daha büyük çocuklar için gelmeden birkaç saat öncesinde anestezi etkisi gösteren krem kullanımı öneriyorlarmış. Bizde buna gerek görmediler. İğne öncesi uyuşturucu sprey sıktılar. Lokal anestezi kısmında Kerem oldukça ağladı. Çok uzun süren bir işlem değildi, sadece sıkıca tutmak gerekti. İğne yaptıktan çok kısa süre sonra Kerem sakinleşti. Acısından çok korkusundan ağladı sanıyorum. Top oynayarak oyalandık bir süre. Hatta, bir ara duvar kağıdındaki topları alamayınca sinirlendi :)

Anestezinin etki etmesini beklerken Doktor Bey bize iyileşme sürecini anlatan fotoğraflar gösterdi ve süreci anlattı. Benim için pek de hoş görüntüler değildi ama önümüzdeki günlerde başımıza neler geleceğini bilmek iyi oldu. Yaklaşık 15 dakika kadar bekledik sanıyorum. Sonrasında tekrar odaya geçtik. Kerem yatağa yatınca tekrar ağlamaya başladı. Korkuyordu. 3 kişi (babaannesi, babası ve ben) zor zaptettik. Babasının telefonundan duck tv'yi açmaya çabaladık ama bir türlü başaramadık. Sünnetin bitmesine yakın ancak çalıştı, işimize pek yaramadı o yüzden. İşlemi izlemeyi denedim ama Kerem'i tutmaya çalışırken pek de fırsat olmadı. Çok uzun sürmedi, belki 15 en fazla 20 dakika. Sonrasında Kerem'i giydirip sakinleştirmeye çalıştık ama nafile. Apar topar muayenehaneden çıktık hep beraber. Ancak asansöre bindiğinde yatıştırabildik, birden sustu. Arabada da eve gidene kadar yol boyunca uyudu. Uykusunu tam alamamıştı, biraz da ondan huysuzlanmıştı sanırım.

Eve giderken babasıyla ona bir sürpriz hediye almak istedik ve yolda oyuncakçıda mola verdik. Sünnetinde  almıştık diyebileceğimiz bir oyuncak : kocaman bir kamyon. Eve geldiğimizde baya işimize yaradı. Sürekli onunla oynadı. Aşağıdaki pozu, dün -sünnetten sonraki 2.günde- haydi kamyonunla bir poz ver, resmini çekeyim dediğimde verdi :)

Sünnetten sonra iyileşme süreci, tahmin ettiğimden de hızlı oldu.  Zaten eve gelir gelmez oyunlara devam etti. Dinlendirmeye çalışsak da çok başarılı olamadık. Sadece bisiklete binmemesine ve darbe almamasına dikkat ettik. Ağrısı oldukça fitil kullandık. İlk 2 gün fitil ve ibuprofen şurup verdik. Bezini değiştirirken Lidokain içeren bir jel sürdük. Jel ne kadar etkili bilemiyorum ama fitil oldukça işimize yaradı. 3.gün sadece şurup yeterli oldu. Piyasada bulunan sünnet külotlarından almıştık bir tane ama hiçbir işimize yaramadı. Doktor Bey, çok daha pratik ve rahat kullanılan bir yöntem bulmuştu : kesilmiş köpük bardak :)

5. gün yani Perşembe günü, klips parçasının çıkarılması için tekrar gideceğiz. Sonrasında bir kontrol daha olacak ve bitecek.

İşte böyle, gerçekten de biraz oldu bittiye geldi ama atlatmış olduk. Artık eğlencesini de büyüyünce yaparız. İnşallah tabii.

merak edenler için : www.kolaysunnet.com


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bir garip sütten kesme hikayesi